Шлойме Ройтман, Звездочка

Plus
Shterndl
 
Amol geven a shtern bin ikh oykh
Oyf niderike shtetldike dekher.
Geven fun zeyer mazl kh’bin nit hekher,
Mayn mare hot gebloyt in zeyer roykh.
 
In zeyer shtroyik-gingoldenem boykh
Kh’hob tropns likht getrift fun treystn-ekher,
Un rendlekh troym geshit in zeyere lekher,
Un mayses ayngehoykht-arayngeloykht.
 
Arum dem shtetl-harts kh’hob zikh gedreyt
Un oyf zayn ziyungs-kraft kh’hob zikh gehaltn,
In zayne shtraln hob ikh zikh gekleydt
Un mit zayn veytik hob ikh zikh geshpaltn.
 
Kh’hob opgebrent mit shtetldike dekher,
Kh’bin nit geven fun zeyer mazl hekher.

* * *

Мне звёздочкой дано было судьбой
Кружить над низкой деревенской крышей.
Но сам взлетел я ненамного выше,
Расцвечен синей дымкой над трубой.
 
И сквозь солому каплей дождевой
Сочился свет мой в час полночной тиши,
Высокие мечты и сны колыша,
И проходила боль сама собой.
 
Кружа над сердцем ветхого мирка,
Его незримой силой я держался,
В его лучи себя я облекал
И от его печалей разрывался.
 
И с ним сгорел над деревенской крышей,
Ведь я взлетел лишь ненамного выше.