Из повести о победах московского государства

Dimir Dimirov
корол же Жихимонн полски в то время
со многими своими полки под градом Смоленским стояще
но страхом и трепетом одержим бяще
бо горожане неослабною крепостью держаще кремль и
государев боярин Михайло Борисович Шеин
с осадными людми многую нужд терпяще
но неослабну надежду на человеколюбце бога имуще,
и на милость его уповающе, побивающе с башен
много полских и литовских людей, укрепляясь верою пуще,
подпирая валы и стены, отрывая траншеи…

корол же полски нача о смольянах советовать зол совет,
глаголаши к людем: Аще побием смольян,
то не будет никто противен нам из русских людей, нет,
многи бо полки моя побиша смольяне, нанесли мя изьян.
ныне бо они в руке моей есть и по своим домам живут,
аще их победим, друг друга не увесть коегождо убиения –
и послал многих своих людей, повеле по селом вить смольянам жгут,
побивати их, а сам новыми жестокими приступи ко граду приступаше в тое мгновение.

и повеле подкоп велий вести под поруб усмалнаго колодезя и под стену,
и нача полскими приступи приступати. многи  бочки подкатити повеле
с пушечным зелием, повеле же подкоп запалити, воста же трус и мятеж во граде отменный
архиепископ же смоленский Сергий в соборной и апостольской церкви – по вере
бежаху же в церковь мнози народи: болярини  дворянские жены града Смоленска
и иных градов, и мнози народи с женами и з детми – и церковь поидоша полна.
И бысть за умножение грех наших от того злаго подкопу взят бысть град, вопль женски
возместил знамение – икона богородична слезы испусти, столп огнен к небеси воздвизашеся, угасла луна.

полские и литовские люди по граду за православными христианы гоняющееся и секуще
и многи крови проливающе. Архиепископ же повеле двери затворити и крепко затвердити.
Королевския же люди у церкви двери высекоша и начаша людей сещи еще пуще,
и живых брати. Архиепископ же взем честный крест и со всем святительском сану поидите
против иноверных. онии же, окаянии, главу ему разсекоша и жива взяша. Некто
же посацкой человек, имянем Андрей Беляницын, видя иноверных, побивающих народов,
взем свещу, и поиде под церковь, и опалив бочки с пушечным зелием многу казну. те кто
остался жив, видел, как корол полский страхом велиим ужасеся и многое время стоял у огородов,
во град сам не входил. И по сем бысть сеча зла во граде, православных христиан
ляхи побивающе. Болярина же Михаила Борисова Шеина взяша и к королю приведоша.
И бысть за умножение грех наших град Смоленск взят бысть июня во 2 день (погожий)
полским королем Жигимонтом. а стоял под Смоленском год, 8 месяцев, две недели.

написано вкратце. Иоанн.