Сэр Уолтер Рэли 1552-1618 Жизнь человека

Лукьянов Александр Викторович
Сэр Уолтер Рэли (1552-1618)

Жизнь человека

Что наша жизнь? Страстей одна игра,
А радость -  лишь антракта мишура;
Надев костюм в утробе матерей,
Мы жалкий фарс спешим играть скорей,
И строгий зритель – Небо, без обид
За нашими огрехами следит.
В конце игры от солнечных гримас
Как занавес, могила скроет нас,
Последний сон – всего апофеоз,
Но мы умрём не в Шутку, а всерьёз.

Sir Walter Ralegh  (1552-1618)

On the Life of Man         

What is our life? a play of passion,
Our mirth the musicke of division,
Our mothers wombes the tyring houses be,
When we are drest for this short Comedy,
Heaven the Judicious sharpe spector is,               
That sits and markes still who doth act amisse,
Our graves that hide us from the searching Sun,
Are like drawne curtaynes when the play is done,
Thus march we playing to our latest rest,
Onely we dye in earnest, that's no Jest.