Яблуня Видубiчi

David Alonsky
… І світ його весь зібрався,
І підібгав колінця,
І матір тільки впізнав
У старій, покрученій яблуні –
Єдина йому зісталась.
Весь світ його неосяжний,
Всі любові його і боріння,
І люди, і зорі, і долі –
Зібралося все у Всесвіт,
Що підібгав колінця, -
Бо далі вже лячно,
Ой лячно, мамо, лячно…

Чи очі ще відкривав
До тієї білої,
Що свічкою йому зростала.
І в снігах, і веснами,
І в зеленому горінні…
Захлинався, а змальовував, -
Щоб жила і жила,
І грунтував прахом батьків,
Щоб і вони бачили…

І в останній той вихор,
Останній колодязь,
Де часу його останні спливали хвилини,
В темряві, що серце втопила, -
Прийшов до останньої своєї яблуні,
Бо людей не зміг більше бачити, -
Дитиною,
Що зродила світи неосяжні,
І геть пішла, підібгавши колінця,
Бо біля неї не лячно…

Прив'язав себе до яблуні,
Щоб не забрали.