Немае гiршоi недолi

Дмитрий Швидкий
_______Недавно прочитав Льва Гумилева
_______"Етнографію". Був вражений главою
_______про Хазарію. Згадав про свій давній
_______вірш. Ось він...

Немає гіршої недолі
коли позбудешся навік
людської гідності і волі.
Заради них на полі бою
вже не один колись поліг.

Щоб не стояти на колінах
закутими у ланцюги
і не боятися за рідних,
котрих будь-як могли обідить
звкляті люті вороги.

Чому ми дивимося в очі
своїй непроханій біді,
а поборотися не хочем
за край осквернений свій отчий,
що нам дістався від дідів?

Ради такого сьогодення
наші прославлені діди
свої козацькії знамена
у битвах з ворогом шаленим
оберігали від біди?

Шоб ми, нащадки їх далекі,
забули заповіді їх
і у години небезпеки
на битви праведні запеклі
не звали б родичів своїх?

Перевелися отамани
у нашій рідній стороні
чи не наважаться гетьмАни
народ підняти на тиранів
й перемогти у цій борні?

Дідів, працюючих у полі,
і Чінгісхан здолать не міг
тому, що кожен знав, що воля
є найдорожче в його долі
й не боронити її - гріх!

19.10.93р.