диптих

Иван Славко
Вже рік минаю літа береги,

Зроняю долу зранені тривоги.

В зіницях остраху -

притлумлення жаги,

В зіницях осуду -

кайдани непокори.

Такі високі літа береги,

Де цвіркуни - сюрчать собі за ґранню.

Це річище - межовання межі

Між прагненням та нездоланням.

Такі високі літа береги...

***

Не все ж Марія чинить покрова.

Щоб прихистити, злитися, зітнутись -

Запрагнеш іншого співзвуччя.

Трудно так

спливає спека.

І не зачерпнути,

Ані іспити шелом"янем_неба.

У цій жазі! Така недосяжна,

Як дзюркотання коника на кручі -

Тягнусь, тягнусь - дострибнути високо...

Як дзюркотання коника на кручі -

Здригає хмари, стугонить літавр

високого склепіння над водою,

де проминаєш літа береги.

Мюнхен, 1992