Законы мирозданья божественно просты...

Светлана Шиманская

Растрёпанные чувства, разбитые мосты...-
Законы мирозданья божественно просты:
На чаши равновесья погрузят всё, что есть,
И вилкою событий заставят это съесть...

Коль это – несъедобно, пеняйте на себя,
И вспомните подробно прошедших будней бязь...
Подобное подобным притягивает Дух,
И Вы – творец событий – наград и оплеух.

Вот кто-то в одиночку жуёт кусок дерьма,
Наивно полагая, что жизнь – судьбы тюрьма...
Чудак не понимает, что мысли и дела
Бесстрастно измеряет незримая шкала

И отпускает щедро продукты бытия,
Оплачивая чётко счета и векселя.
Вы можете напиться тревогою до дна
Иль посадить на счастье - удачи семена...

А можете состряпать бессмертья эликсир
И напоить любовью божественный эфир...
С судьбою не лукавьте, питайтесь добротой,
И Вам подарит время удачу и покой...

*   *   *
Благодарю замечательную болгарскую поэтессу
Марию Магдалену Костадинову http://www.stihi.ru/avtor/mariniki
за яркий и глубокий перевод моего стихотворения:

Законите на Вселената са Божествено прости...

Безпорядъчни чувства, разбити мостове…
законите на Вселената са Божествено прости:
Товарят всичко, що има на равновесието в чашата
и те карат това да изядеш с вилицата на събитията…

Доколко е това – неядливо, на себе си се сърдете,
и за отминалите дни подробно, вие си спомнете…
Подобното с подобно Духът приобщава,
и Вие - творец сте на събития – и шамар, и награда.

Ето, някой самотно си гризе парче нечия тор,
наивно предполагайки, че животът е на съдбата затвор…
Не разбира чудакът, че мисли и дела
безпристрастно измерва невидима везна

и отпуска щедро продуктите на битието,
въздавайки точно с касов бон по разчета.
Можете да се напиете с тревогата до дъно
или да посадите семената на успеха и щастието…

А може и да сътворите безсмъртен елексир
и с любов да напоите Божественния ефир…
Със съдбата не хитрувайте, опитайте с добро,
и ще ви подари мъдро времето успех и покой…


*
"Ритмическое космовидение"
2000г.
иллюстрация - images - облака