Iван Виговський

Нерыдайидальго
Бува таке, на що немає долі.
Хоч для свободи зрів приємний стан,
Все втрапило в безвихідний капкан,
Не впала ж бо на те народна воля.

Звитяга славна в Конотопськім полі,
Де вщент було розбито москвитян,
Трактату Гадяцького мудрий план –
Все ніби у пісок стекло поволі.

Фатально упустив свій шанс-момент
Єдиний на той час інтелігент.

Для мудрості закрились щільно двері,
Чужим здававсь трактат для темних душ.
„Найбільш освічений державний муж”
Був страчений за наклепом Тетері.