Прощальное. Никола Вапцаров

Юрий Сарсаков
       Моей жене

Я лишь во снах к тебе являться буду –
далекий гость, негаданный-нежданный.
Впусти меня к себе из ниоткуда –
не запирайся на ночь.

Войду и молча сяду у порога,
чтоб не встревожить сон твой безмятежный.
А наглядевшись, поцелую кротко
и так же тихо, как пришел, исчезну.


Прощално

       На жена ми

Понякога ще идвам във съня ти
като нечакан и далечен гост.
Не ме оставай ти отвън на пътя –
вратите не залоствай.

Ще влезна тихо, кротко ще приседна,
ще вперя поглед в мрака да те видя.
Когато се наситя да те гледам,
ще те целуна и ще си отида.

Април 1942