Гоголь. Украинский вариант

Валентина Яроцкая
Сміх, сльози, страх, страждання, слава –
Сторінок у житті було багато…
З провінції – із Ніжина, з Полтави –
Він рушив по столицях мандрувати.

І словом володів як майстер,
І надивився на заморські дива,
Поетів знаменитих бачив часто…
А чи він був на цій землі щасливим?

Від «мертвих душ» «живій душі» – журба…
Вона просилася на небеса – до Бога…
Помилуй, Боже, Ти Свого раба:
Сміявся, бо страждав… Микола Гоголь.