Есенна обич

Ани Монева
Толкова трудна е тази есенна обич,
когато снегът дошъл е пред прага.
Всяко късно есенно цвете е горест
и тъга, която тихо в очите пробягва.

Пожълтялата шума бавно повяхва,
остарява със всяка пейка във парка.
В циганско слънце когато повярваш,
всеки негов лъч е надежда за малко.

Толкова трудна е тази есенна обич,
когато изцежда дъжда във улуците.
Всичко, което във нея си вложил,
е един последен полет на птицата.

Небето тогава колко много очаква,
да го погалят с разперени, бели крила.
Повярваш ли последно в неугасване,
много дълго в теб ще изгаря свещта.

Толкова трудна е тази есенна обич,
когато вятърът е единствена прошка.
Това, което в края трябва да можеш –
завинаги в сърцето си да я залостиш.