Гумилев - A Dream

Кристина Девулите
I woke up and moaned with a shudder,
My nightmare haunts me again:
You were still in love with another,
And he caused you anguish and pain.

I escaped my house in the darkness -
Thus a killer runs from a block,
Watched and mocked by shadowy lanterns -
Hungry wild beasts running amock.

And I followed, hopelessly roaming,
Through a maze of alleys and streets.
No one could be ever so homeless
And bereft with powerless grief.

I have reached your house in despair,
I have come to you, like before.
Yet I know I will never dare
To approach and knock on the door.

He has hurt you - reason denies it,
Dreams deceive, vindictive and mad,
It's a daytime - yet I am dying,
Watching how your curtains are shut.

_____________________________________


Застонал от сна дурного
И проснулся тяжко скорбя:
Снилось мне - ты любишь другого
И что он обидел тебя.

Я бежал от моей постели,
Как убийца от плахи своей,
И смотрел, как тускло блестели
Фонари глазами зверей.

Ах, наверно, таким бездомным
Не блуждал ни один человек
В эту ночь по улицам тёмным,
Как по руслам высохших рек.

Вот, стою перед дверью твоею,
Не дано мне иного пути,
Хоть и знаю, что не посмею
Никогда в эту дверь войти.

Он обидел тебя, я знаю,
Хоть и было это лишь сном,
Но я всё-таки умираю
Пред твоим закрытым окном.

(с) Гумилев