След една година

Ани Монева
Бабо, виж, дойдох си по съмнало,
тогава очите на дядо затворих.
А ти сякаш си ме прегърнала.
Тихо е, само аз днес ще говоря.

Няма кой да удари камбаната
и герана отдавна пресъхна.
Скърца си в мен незабравата
с аромат на градина и дъхава.

Всеки уличен камък ме пари,
тъжна изглежда черницата.
Каменни зидове, сиви огради
днес празно във мене заничат.

А на прозорците има завеси,
няма кой с ръце да ги вдигне
и толкова схлупен навесът,
още малко земята ще стигне.

Този път бравата не заяжда.
Ръждива вече старата порта
не се затваря, жално нагарча
като изпитата, зееща болка.

Чешмата отново е същата,
около нея само пъстри лалета.
Погледна ли, обич завръща се
по спомен от детска пътека.