Белязани

Ани Монева
                "Белег по рождение
                е тази нощ,
                останала сама
                в очите ти."


                П. Парнарев




Белезите –
с тях се раждаме
и стъпваме във всичките им стъпки.
След всяка болка
открие ли ни светлината,
се прераждаме
и дозашиваме във тишината
старите си кръпки.

Белезите –
скрите са в очите,
чакат мълком нощите си да заплачат.
Солено е след тях
и всяко утро
начало е на сивото във дните,
а те са сянката
и все отляво крачат.

Белезите –
носим ги в годините,
извиват в самотата всичките ни пръсти
като клеймо
или прозряна мъдрост.
Те са синините
във всичките ни есени
и всичките ни думи късни.