Високо е, да слезеш

Ани Монева
На перваза си приседнала, Любов.
Премести се, да видя луната.
Не ми се говори с теб тази нощ,
прегръща ми се със самотата.

Не рисувай сърца по стъклото.
Забрави, не пристъпвай в очите.
Мълчи, нищо не питай, защото
дълго чистих след тебе следите.

Усмихваш ми се нещо – иронично.
Вратата хлопнах под носа ти.
До вчера беше толкоз лаконична,
все измерваше ме със пръста си.

Сега стоиш, броиш звездите.
Недей, отдавна съм ги преброила
и кръстих двечки на мечтите.
Не се гневи, ще станеш лилава.

Висок ти е етажа ми, да слезеш.
Чадъра си след малко ще ти дам.
Свих го, когато ти ме вземаше.
Разтварям ти го и не ме е срам.

Не съм те канила. Върви си!
Тъкмо се научих вече да мълча
и кротнах, даже и смирих се.
Вземи! По пътя си чети стиха.