Impressions. Essai 5. Ивановский Монастырь-1

Александра Шнеур
Крестились мелко и часто:
«Опалы – не миновать!»
Умела быть безучастной
Торжественная Москва

* * *
Дождем да холодной медью,
Ожогами власяниц –
На памяти. Горше смерти
Лихие смутные дни

* * *
Черненный купол как берег
В реке – твоей нелюбви.
Прости мне мое безверье,
А сына благослови

17.06.2009




…a murmur went through the crowd,
They crossed themselves in haste:
This city would turn a cold shoulder
To those who fell out of grace

* * *
…with rains and chilling bell-ringing,
With stings of scalding sackcloths –
In hearts would remain imprinted
These days, this hell of a lot


* * *
…an isle in a rapid river,
A refuge, a place to mourn…
Forgive me my non-believing,
Give your blessings to my firstborn

(la ville aquarelle, 2013)