Глаза твои лучи. Пейо Яворов

Юрий Сарсаков
        Глаза твои – лучи. И детская душа
        в сиянье этих глаз. Музыка звучит...
        Но ты молчишь, хоть до тебя лишь шаг...
        И молится душа моя,
        дитя.
        И молится душа моя!
Страсти и невзгоды
        набросят поутру на них
стыда и горестей вуаль.
Стыда и горестей вуаль
        не бросят никогда на них
страсти и невзгоды.
        Так молится душа моя,
        дитя.
        Так молится душа моя...
        Но ты молчишь, хоть до тебя лишь шаг...
        Музыка звучит. В глазах твоих лучи,
        в сиянье глаз твоих. И детская душа...



Две хубави очи
 
        Две хубави очи. Душата на дете
        в две хубави очи; – музика – лъчи.
        Не искат и не обещават те...
        Душата ми се моли,
        дете,
        душата ми се моли!
Страсти и неволи
        ще хвърлят утре върху тях
булото на срам и грях.
Булото на срам и грях –
        не ще го хвърлят върху тях
страсти и неволи.
        Душата ми се моли,
        дете,
        душата ми се моли...
        Не искат и не обещават те! –
        Две хубави очи. Музика, лъчи
        в две хубави очи. Душата на дете.