Кутията на Пандора

Димитр Дянков
Всеки ден една кутия
чака ме от сутринта.
Там какво ли ще открия:
болка, сън или мечта?

Смелост ли е да отвориш
и да видиш поразен,
че едно е да говориш –
друго е да си сразен,

очарован, изненадан
или пък докрай смутен
от това, що ти се пада.
Боже мили!!! Това? На мен???

Може да е залъгалка
или пък е зла шега –
но от таз кутия малка
всичко е дошло в света…

14.08.2009

картина "Пандора" кисти Джона Вильямса Уотерхауса (1849 - 1917)