З циклу Палата 6 Зоряна

Леся Романчук
Стемнів екран. Не знаю, що сказати...
Вона ж чекає. Вимкну апарат.
Спокійно, голос не тремтить, не плакати,
Так вчили Ескулап і Гіппократ. 

До біса вашу всю деонтологію, 
як тут межа між смертю і життям!
Чомусь хустинка стала враз вологою... 
Вона ж чекає. — Як моє дитя? 

Вродливиця знервовано і знічено 
переплітає пасемця коси.
— Чорнобилем твоє дитя скалічене. 
Хворітиме. Не хочеш — не носи. 

Зіщулилась, неначе зараз битимуть:
— Не дам. Чекала. Буде те, що є.
Нехай народиться, а я його любитиму, 
скалічене чи хворе — а моє! 

Вона пішла, схиливши горду спину, 
з тепла в оту зимову заметіль 
і понесла не свій, а України 
на покоління невгамовний біль.