Высоцкий - Зарисовка о Париже. Hello, my comrades

Эдуард Лейтман
http://www.youtube.com/watch?v=G1B6ZB5SZpw

Hello, my comrades, now I’m in lovely Paris.
And I will note what I see and hear.
With certain burdens of commitment that it carries
I’ll write a book about living here.

In Paris Russians are so needed
Like old 'French flu' that’s gone untreated.

Forget a flirt with girls from Ipanema.
French women are the coolest in the world.
But don’t be fooled, I'm facing some dilemma -
I with an accent utter every word.

In Paris Russians are so needed
Like damned swine flu that’s still mistreated.

I’m spending well the precious time of leisure.
While outside of my Mercedes-Benz
I spit from Eiffel Tower with pleasure
Right on lightheaded residents of France.

Above a belt of Earth and way below
The Russian presence can’t be missed at all.
In Paris’ public restrooms - you should know -
There're familiar writings on a wall.

Oh, Russians are in Paris needed
As new vaccine for AIDS to treat it.


Владимир Высоцкий

Ах, милый Ваня! Я гуляю по Парижу -
И то, что слышу, и то, что вижу, -
Пишу в блокнотик, впечатлениям вдогонку :
Когда состарюсь - издам книжонку.

        Про то, что, Ваня, мы с тобой в Париже
        Нужны - как в бане пассатижи.

Все эмигранты тут второго поколенья -
От них сплошные недоразуменья :
Они всё путают - и имя, и названья, -
И ты бы, Ваня, у них был - "Ванья".

        А в общем, Ваня,  мы с тобой в Париже
        Нужны - как в русской бане лыжи!

Я сам завел с француженкою шашни,
Мои друзья теперь - и Пьер, и Жан.
И уже плевал я с Эйфелевой башни
На головы беспечных парижан!

Проникновенье наше по планете
Особенно заметно вдалеке :
В общественном парижском туалете
Есть надписи на русском языке!

1975, 1978