Цитадель

Ганна Осадко
…перше весняне сонце вихлюпується на сонний брук
охайних  містечок Австрії,_Чехії_Швейцарії_тощо,
де дядечко  Фройд на ниточці комплексів,  як павук,
звисає зі стелі свідомості «Ахтунг! Лишень без рук!»
і веде прихожан  – на щорічну (профілактичну)  прощу.

...бо тут – сезонне  загострення,  хронічно хреновий невроз,
бо тут  любов – яка б не була,  але  до крапельки   вийшла,
бо життя  утікає  слизькою рибиною  – кудись повз
і хробак невідомості  через вухо у мозок  заповз,
а он там –
      цитадель «Клініка» -
                вся   у хрущах і вишнях.


...ідуть стежиною  –  убогі духом, заплакані та малі
діти реклами-мами, гребучої хімії та модних топлесів,
(ситуація – старий пердун, а хоче, щоб як у Махмуда Алі)
А  Доктор  – намісник Бога на цій боже-вільній  землі –
Пере спідню білизну їх брудних  недитячих комплексів...

- А скажіть, лікарю, вам не страшно жити з такими нами?
А не хочеться стерти із мапи  світ, узявши велику ґумку?
: знаючи, хто приходить у снах до цієї дами,
: що відчуває оцей шмаркач  до своєї мами,
: нашу –  від першої до останньої – найпотаємнішу  думку?
: нашу млосну  потребу  – виговорити – наче виблювати гріхи…
          Не сваріть, лікарю! Мовчки дайте прощення і причастя!
…і летять душеньки, і сідають на ваші руки, немов птахи…
( А признайтеся, є спокуса послати на  букву х?)
А яке воно, лікарю  – 
            на колір,
                на дотик,
                на смак –
                ЩАСТЯ?