Звездата

Асен Стефанов
    

Видях!
Една звездичка изгря на хоризонта,
И светна и започна да блести!
Какво ли има под нейната корона?
Какви ли са нейните мечти?

Разбрах!
В сърцето си тя носи любовта!
И иска на хората да я раздава ,
За да може  навсякъде по света
Само любовта да тържествува .

Поисках!
Най- напред на мен да донесе
Една звездна-гореща любов,
Едно звездно- пламтящо сърдце,
За което на всичко бях готов.

Полетях!
Полетях в небесните простори!
Блестящата звездичка беше моя цел.
Политнаха към нея и много други хора,
но нали аз пръв бях я видял!

Мислех!
Мислех си,че това я прави само моя,
Моя,лична,малка,светяща  звезда,
Че само на мен бе нарушила покоя!
А тя била звезда на света.

Свети!
Колко много наивни поети
и отправяха пламенен зов!
Но тя знаеше,че трябва да свети,
а не всеки да и се обяснява в любов.

Отказах се!
Отказах се от тебе мъничка звездичке!
Но съм до теб и ще пазя твоята светлина.
Искам да блестиш и светиш за всички,
Които те обичат  не като лична, а като
ЗВЕЗДА НА СВЕТА!


иллюстрация из Интернета