Все же... Из П. Яворова

Владимир Манчев
ВСЕ  ПАК

… Но пак те любя аз. Любя те, защото
от тебе съм далеко – може би
тъй, както е далеко злото от доброто;
защото сме чадата може би
на две враждуващи съдби.

… Но пак те чакам аз. Чакам те, защото
обичам чудесата – може би
ще се досегнат с нас земята и небото:
защото и душата може би
без вяра нивга не скърби.

 – И чакам влюбен аз: може би защото
пред радостите скръб ще избера,
до смъртен час за тебе да блуждай окото;
защото радостта ще избера –
от скръб за тебе да умра. 


ВСЕ  ЖЕ

… Но все ж тебя люблю. Люблю я, потому что
я от тебя далек как, может быть,
добро от зла и ночь от дня. Неужто
мы дети двух судеб что, может быть,
бессильны о вражде своей забыть.

… Но все ж тебя я жду. Надеюсь. Потому что
наивно верю в чудо, может быть.
Земля и небо в нас сольются дружно,
ведь и душа не станет, может быть,
без веры так отчаянно скорбить.

И жду влюбленный я: быть может, потому что
пред радостию скорбь я предпочту.
До дня последнего любви твоей мне нужно;
великой честью для себя сочту
погибнуть за тебя – мою мечту.