Старий казав

Анна Мельник
Старий казав, що яблунь пелюстки
Нагадують йому летючий попіл:
Містечко виглядало ніби поле,
Що снігом замело брудним, хрустким.
Торкався вітер скронь               
                і білим болєм
                стиг.

Брудні худенькі щоки малюка,
І руки, що тягнулися  до каші,
І сльози на очах солдатів наших,
І в небі порцеляновий закат,
Де в сонце  бив з гармати
                божевільний
                вражий кат.

В сорочці - воші, в рані - гній і черв,
Це краще, ніж би зжер вогонь Антонів.
Дівочий поцілунок  гасить стогін
В санбаті, де любов  не знала черг
Для того, хто живий.
                Там жити радив
                кожний нерв.

Крутила пам'ять  чорно-білий фільм,
Старий смалив, а хтось кружляв у вальсі –
Грав віддалік оркестр, ловили пальці
Пелюсток яблуневих  білий дим.
Дай бог спасенним бути   
                нам від  пекла
                війн.


***

Старик сказал, что яблонь лепестки
Ему напоминают хлопья пепла:
Усыпан ими город был, от ветра
Чуть шевельнувшись, таяли они,
А седина ложилась ночью на виски.
Замурзанные личики детей
И женщин – кто с кастрюлькой, кто с бидоном –
Бегут за кашей. В уцелевшем доме
Фигурки трёх фарфоровых зверей,
Закрывших рот, глаза и уши от людей.
В рубахе – вши, а в ране – черви, но
Удача это, значит, нет гангрены.
Вот поцелуй, случайное мгновенье,
В санчасти с медсестричкой шебутной.
Вертела память чёрно-белое кино,
Курил рассказчик. В городском саду
Играл оркестр, вальсировали пары,
Летели лепестки по тротуару,
Мне открывал солдат свою мечту:
- Не дай нам, бог, войны, не дай нам жить в аду!