Strony moje, mile strony. Sergiusz Jesienin

Валентин Валевский
tlumaczenie z rosyjskiego na polski,
link do strony rosyjskiego oryginalu:
http://www.stihi-rus.ru/1/Esenin/128.htm

Sergiusz Jesienin (1895 - 1925)

            *     *     *

Strony moje, mile strony
I w tesknocie smutny leg.
Tylko gaje i zagony
I zarzecznej kosy jek...

Marnie juz cerkiewka siwa,
Zarzuciwszy w chmury krzyz.
I kukulka rzewnie tkliwa
Nie wylata z smutnych nisz.

Jak to w mojej okolicy,
W rozlew wod co roku w lot,
Z kija, z wora u przecznicy
Mdly patniczy cieknie pot.

W pyle twarze, ogorzale,
Zjadl powieki bezkres pol.
I w zniszczone wpil sie cialo
Spasa pokornego bol.

1914 r.