Есенин, Песня, English

Вячеслав Четин
Личная оценка: 4-\5

http://www.youtube.com/watch?v=qtPg0UfT0_4

There is a becoming song
........that a nightingale can share,
That song is a funeral dirge
........for my wretched brawling head:
Careless, flourished lavishly,
........and matured at knives drawn,
Now, as if bereft of life,
........suddenly got bent down.

My reflections-muses!
........Crown and whiskers are all pain.
Somehow dissipated youth
........before time, ahead of age.
How it should have happened,
........cannot figure out.
Clasp to heart a hardened pillow
........tenderly at night.

Broaden you song resonant,
........do make up a doleful warble.
In the dark it feels as if
........clasped to bosom a heartthrob.
There is a harmonika an’
........crescent’s radiance outside,
Yet I’m certain I will not
........come across a honey mine.

Eh you love, a guilder-rose,
........blood, a cherry break of day,
Like a seasoned, old guitar,
........like a virginal refrain,
With the likewise countenances,
........with the likewise joys and pains;
What was sung by ancestors
........Now is sung by their heirs.

Drink and sing when you are young,
........hit your lives without a miss;
Anyway, your honey will
........wither like a cherry tree.
I have withered, don’t know where:
........on a bender or in fame.
Was adorable, when young,
........whereas left alone, these days.

Hence there’s a becoming song
........that a nightingale can share.
That song is a funeral dirge
........for my wretched brawling head:
Careless, flourished lavishly,
........and matured at knives drawn,
Now, as if bereft of life,
........suddenly got bent down.

***

Есть одна хорошая
........песня у соловушки —
Песня панихидная
........по моей головушке.
Цвела — забубенная,
........росла — ножевая,
А теперь вдруг свесилась,
........словно неживая.

Думы мои, думы!
........Боль в висках и темени.
Промотал я молодость
........без поры, без времени.
Как случилось-сталось,
........сам не понимаю.
Ночью жесткую подушку
........к сердцу прижимаю.

Лейся, песня звонкая,
........вылей трель унылую.
В темноте мне кажется —
........обнимаю милую.
За окном гармоника
........и сиянье месяца.
Только знаю — милая
........никогда не встретится.

Эх, любовь-калинушка,
........кровь — заря вишневая,
Как гитара старая
........и как песня новая.
С теми же улыбками,
........радостью и муками,
Что певалось дедами,
........то поется внуками.

Пейте, пойте в юности,
........бейте в жизнь без промаха —
Все равно любимая
........отцветет черемухой.
Я отцвел, не знаю где.
........В пьянстве, что ли? В славе ли?
В молодости нравился,
........а теперь оставили.

Потому хорошая
........песня у соловушки,
Песня панихидная
........по моей головушке.
Цвела — забубенная,
........была — ножевая,
А теперь вдруг свесилась,
........словно неживая.