Dzien dobry! Sergiusz Jesienin

Валентин Валевский
tlumaczenie z rosyjskiego na polski,
link do strony rosyjskiego oryginalu:
http://feb-web.ru/feb/esenin/texts/e74/e74-066-.htm

Sergiusz Jesienin (1895 - 1925)

              Dzien dobry!

Zadrzemaly gwiazdy juz zlociste
I zadrzala gladz rzecznego sklonu.
Plynie swiatlo na zatoki czyste
I rumieni siatke niebosklonu.

Brzozki senne usmiechaja na razie,
Roztrzepaly jedwabiste wlosy.
I szelescia zielonkawe bazie,
I srebrzyste plona wszedzie rosy.

Kolo pletnia gesta sie pokrzywa
Wystroila perla w stroj ozdobny,
Wiec sie chwiejac, szepcze bardzo milo:
"Ach, dzien dobry!"

1914 r.