Chmura wzory po gajach naszyla. Sergiusz Jesienin

Валентин Валевский
tlumaczenie z rosyjskiego na polski,
link do strony rosyjskiego oryginalu:
http://slova.org.ru/esenin/tuchakruzhevo/

Sergiusz Jesienin (1895 - 1925)

                *     *     *

Chmura wzory po gajach naszyla,
Zakurzyla pachnaca sie mgla.
Jade z dworcu, a droga zawila
W dali jest od rodzinnych p;l t;a.

Zastygl las bez rozpaczy i szumu,
Zwisa ciemnosc za sosna jak plat.
Serce gnebi placzaca wciaz duma...
Oj, nie jestes, moj kraju, mi rad.

Zasmucily sie jodly-dziewicy
I woznica moj spiewa przez kram:
"Zgine w lozku wieziennym ciemnicy,
Pochowaja jakos mnie tam."

1915 r.