Амазонки

Любовь Берегиня
Моя душа тяжіє до степів...
- Хто розпанахав пам'яті завісу?
Мій вороний від туги посивів...
- Давай потопчем знов розкішну тирсу!

...Твердіють м'язи на руках, ногах...
Колчан і лук... Нудьгують гострі стріли.
Стегно лоскоче грізний акінак.*)
Вітрище. Сонце, мабуть, з жаху біле.

Подруги поруч - доньки цих степів,
Ми - амазонки, як пантери, дужі...
Тут, окрім нас, немає хазяїв.
- Ти все це знаєш, коню - вірний друже.

Яке безмежжя! Часу вільний плин...
Клин журавлів. І дрофи... і тарпани.
Шалфей, чебрець та ще гіркий полин -
Цим зіллям ми свої лікуєм рани.

-Що, вороний, ти в битву захотів?
Вже вороги ідуть від Хесонеса,
Арканами наловимо самців,-
А то яка ж без них агапевеса?!**)

...-Невільнику, ти бачив щось подібне?
Ти - красень. Так і я ж, поглянь, - вродлива:
Гнучка, струнка... Моє волосся мідне
Тебе накриє, як лошиці грива.

- Ти ще не відав жінки, полонений?
Так ось вона, мов золотом облита.
Візьми її. Кохай її шалено.
В обіймах стисни жрицю Іполити!***)

Кидає нас в обійми ворогів
Не хтивість - боротьба за виживання.
Бажаємо ми доньок, бо синів
Чекали б тут важкі випробування.

Атлет і воїн - ти це бачиш сам:
Не я, а ти - в моїх руках невільник!
Великий Степ не втримати синам,
Бо воля, - то природи жінки спільник.

Ти чув про нас, та жити ще б хотів...
Так поясни йому, жорстока доле,-
Вбиває необхідність, а не гнів,
Бо Степ - наш дім і волі дике поле...

Кохаймося в наметах чи кущах...
Агапевеса діє дві неділі.
Остання ніч. Прощальний сум в очах.
Задушать всіх майбутні породіллі.

- Знай, воїне, тебе я відпустила б
За поцілунки ніжні й пестощі твої,
Та тільки цим обох занапастила б, -
Якщо чужі не вб'ють, то зроблять це свої.

...Гарячі вершниці зникають вдалині.
Як птахи, в синій ірій відлетіли.
- Чому вони привиділись мені,
Я ще й сама цього не зрозуміла.

Прадавній степ. Там часу вільний плин.
Орлиний клекіт. Ручаї, тумани...
Шалфей, чебрець та ще гіркий полин,-
Цим зіллям до цих пір лікують рани.

Стривай, Пегас! - Облишмо пил віків.
Я, повернувшись в дійсність, так зраділа,
Що любимо ми дочок і синів,
Закохані в своїх чоловіків,
              А та пора в минуле відлетіла...

Примітки:
*) акінак - короткий меч;

**) агапевеса - період, коли амазонки вступали
в інтимні зв'язки з чоловіками для зачаття дітей;

***) Іполита - богиня амазонок(культ коня)

                01.02.08