Артур Саймонс. Венеция

Лариса Ладыка
Мрамор, вода и вокруг тишина.
Звуков колес и копыт нет нигде.
Словно кувшинка, дворцов старина
Ярче в зеркальной воде.
Зелень шуршащей травы не нужна
В мире немой неподвижности, где
Грусть, как и радость, ни в чем не видна:
Город себя созерцает в воде.

* * *

Arthur Symons
Venice

Water and marble and that silentness
Which is not broken by a wheel or hoof;
A city like a water-lily, less
Seen than reflected, palace wall and roof,
In the unfruitful waters motionless,
Without one living grass's green reproof;
A city without joy or weariness,
Itself beholding, from itself aloof.

       * * *