Дiвчинко-серце

Ганна Осадко
Для Юлі Бро

Дівчинко-серце, на шиї коралі –
Біла квасолька і сині боби,
Що буде потім, що буде далі –
Довга дорога, чорні педалі,
Дивна дорога у димне «якби»…
І голуби – будуть ще голуби –
Дах-черепиця-тополя-із пухом…
Дівчинко-серце, нікого не слухай,
Дівчинко-доле, як вмієш - роби,
Крок чи півкроку – куди чи до кого?
Крок уперед, і назад, і дорога,
Знову дорога – така дорога…
Вересень.
Верес.
А ще – пилюга.
Бабине літо, де пил і марнота,
Слово-не птах вилітає із рота,
Не відлітає, на груди впаде,
Звично склює перестиглу квасолю –
Шворка коралів – як шворочка долі –
Трісла…і впала…і де вона…де…
Де намистинки – квасоля з бобами?
Що ж тобі, Боже, з твоїми ділами,
Видно-не видно, шкода-не шкода?
А на чолі – чи то ранка, чи ґулька…
Верес і вересень. Ніжно і мулько.
Дівчинко-серце, дитино-зозулько…
Біле безсоння.
І чорна вода.


2008