Молитва маленького сироты

Ольга Мальцева-Арзиани2
Ольга Мальцева-Арзиани

Боженька, родной мой и любимый!
Сделай так, чтоб папу не убили.
Мамочка моя вчера погибла,
Хотя город наш зовётся тылом.

Господи, бабуля на коленях
У иконы спрятанной молилась.
Нет у нас ни хлебушка, ни денег,
А теперь и мамочку убило.

Боженька, ты где-то есть, я знаю.
Мама мне об этом говорила.
Сделай так, чтоб армия родная
Гитлера скорее победила.

Бабушка картофельных очисток
Принесёт из воинской столовой.
Овощи она для супа чистит,
За неё сосед замолвил слово.

Боженька, всё есть у нас, родимый.
Только папы очень не хватает.
Я уже не помню его имя.
Бабушка его, наверно, знает.

Боженька, родной, любимый, милый!
Хочешь, даже встану на колени.
Только папу моего помилуй.
Пусть домой вернётся в день весенний.

Лишь бы только он живым вернулся.
Господи, услышь мою молитву.
В этот миг боец в лесу очнулся,
Был он ранен после страшной битвы.

Защемило сердце. Боль пронзила.
Но дополз сквозь лес до медсанбата.
Сына мать молиться научила.
И спасла его отца-солдата.

Господи, Всемилостивый Боже,-
Мальчик на коленях горько плачет.
И Господь всегда в беде поможет.
Очень многое молитва значит!
*
Перевод стихотворения

на болгарский язык:

МОЛИТВАТА НА МАЛКОТО СИРАЧЕ
http://www.stihi.ru/2012/05/10/7464
превод: Красимир Тенев

"Божичко, мой роден и обичан!
Тъй стори, че жив да е баща ми.
Вчера мойта майчица убиха,
въпреки че в тил е уж града ни.

Боже, мойта баба на колене
плаче пред иконата Ти тихо.
Нямаме парички, нито хлебец.
А сега и майка ми убиха.

Божичко, знам, някъде Те има.
Майка ми за Тебе ми говори.
Тъй стори, че моята родина
в боя Хитлер да надвие скоро.

Баба ми обелки от картофи
носи от една войнишка кухня
супа зеленчукова да готви.
Да помага там съсед подшушна.

Боже, всичко си, което имам!
Липсата на тате е огромна.
Аз забравих неговото име.
Баба ми ще питам, ако помни.

Божичко, любим мой и единствен!
Ето, на колене Ти се моля."
Само над баща ми Ти смили се.
Да си дойде някой ден напролет.

Нека само жив да се завърне.
Боже, чуй Ти моята молитва.
Бе ранен, лежеше полумъртъв
в тоя миг войник след страшна битка.

Болката в сърцето си усети...
Стигна лазарета  на пълзене.
Майка бе научила детето
Бог да моли за баща-военен. 

– Господи, Всемилостиви Боже... –
плачеше момче, колене свило.
И помогна Бог. Той всичко може.
Детската молитва е всесилна!
***