Вчерашний день... - пер. Н. Некрасова

Людмила 31
The former day, about six,
I visited Sennaya*.
The peasant woman there by whip
Was beaten, devil power.
No any sound's heard from chest,
The only scourge was whistling.
Then to my Muse I said: "Look best -
Here's your sister-sibling!"

1848
---
* Sennaya street in St.Petersburg

----
27.

Вчерашний день, часу в шестом,
Зашел я на Сенную;
Там били женщину кнутом,
Крестьянку молодую.

Ни звука из ее груди,
Лишь бич свистел, играя...
И Музе я сказал:"Гляди!
Сестра твоя родная!"

(1848)