читати i плакати

Леона Вишневська
Уявіть,я з тих,хто ніколи  не бачив моря...
У моєму житті й без того надто багато солі.
Ніби самурай-одинак,що гірким саке запиває горе,
Ніби просто нудотний присмак в роті магнолій.

Уявіть,що я стану міцною,як твоє плече,
питиму воду з-під крану і не вмиратиму.
Стану простою,земною,як стан речей.
Прочитаю всі книги й говоритиму знаками.

Уявіть,що всі люди однакові...
Тільки  в мене очі одягнені у
котячі лінзи,
а в тебе довкола шиї обмотані
басові струни.
Якось доведеться змінити ескізи
на більш чіткий і доступний малюнок.

Уявіть,що від нас до неба,
від коріння  дерева до коріння мозку,
чорно-білий в смужку виродок-зебра
звозить на собі вапно і забиває цвяхами доску.

Уявіть,там над нами істерики,там не апостоли,
а політики...
Закривають війною Америку,
будують для всіх нас залізну клітку.

Намотують Вас,мов  на нитку.

А потім згори ваше тіло смикають...
Знаєш,каліки тому й каліки-
їх частіше рвуть.
Неможливо німими криками
зрозуміти сенс і почути суть!

Поранені Богом,лікують себе гріхами.
Уявіть,що земля-це доска для шахів.
Хто святий-нехай кине у мене камінь!
Епоха Відродження?
Ні.
Це епоха Краху.