Чи винна голубка, що голуба любить? Тарас Шевченко

Екатерина Бабак
Чи винна голубка, що голуба любить?!
                Тарас  Шевченко.

Чи винна голубка, що сокола любить!?
                Василь Талбаханов.


Чи винна голубка, що сокола любить!?
Чи винна голубка, що к сонцю летить!?
Чи думала буде соколик голубить?
Голубить не буде, на що тоді жить?

Летить вона к соколу, дума що голуб,
Летить вся в коханні на зустріч у вись!
А сокіл пірнає на зустріч, як в проруб,
Голубка щас  буде в  кігтях,  бережись!

Летить вона мила на зустріч коханню
Летить вся розкрита,  аж пір’я тремтять
Найде безпритульна  могилу  неждану
А сокіл бездушний  Ії   буде рвать!

Розірвано серце, розтрощені очі
Затихла голубка, побита катом.
Не чути у небі страждання дівочі,
Лежить тіло біле в воді під мостом!
               
                Василь Талбаханов.


На фото вверху.

Шевченко Тарас Григрорьевич.
Автопортрет,1847

Тарас Григо;рович Шевченко (відомий також як Кобзар, (9 березня 1814 — 10 березня 1861) — український поет, письменник, художник, графік, громадський діяч, філософ, політик, фольклорист, з точки зору багатьох українців — духовний батько сучасного українського народу, людина, яка присвятила своє життя збереженню і поширенню самобутньої народної мудрості тісно пов'язаній з стародавньою православною козацькою культурою і звичаями України.