К. Георгиев Легенда

Болеслав Краковский
Красимир Георгиев
Легенда (из сб. Сага за самотници)

Казват,
че когато Альонушка,
малката полска принцеса,
се омъжила за горския цар,
тя му поискала:
Първо-
да изсече в гората
полянка,
за да си играе там
със слънцето;
Второ-
да доведе вятъра,
за да реши косите й
свилени;
Трето-
бистро поточе,
за да се къпе сутрин
с изгрева;
И четвърто-
да я обича истински,
както се обичат
русалки…


Легенда

Говорят,
что когда Алёнушка,
маленькая полевая принцесса,
выходила замуж за Лесного царя,
она попросила у него:
Во-первых –
устроить  в лесу
полянку,
чтобы смогла играть там
с солнцем;
Во-вторых –
привести ветер,
чтобы причесал её волосы
шёлковые;
В-третьих-
ручеёк с прозрачной водой,
чтобы купаться там
на рассвете;
И в-четвёртых-
чтобы любил её по-настоящему,
так же, как любят
русалки…