Яков - Шел Силверстайн

Михаил Лукашевич
Хочешь послушать про бутерброда Якова?
Да-да, имя есть у бутерброда всякого!
Кого-то зовут Ромуальд, а кого-то Ромен,
Кого-то Матильда, кого-то Мадлен.   
Кого-то кличут простецки – Нахлебыч, Колбасыч,
Кого-то помпезно – Вашбродье Фигмакий Немясович.
Каждый – личность, подобно тебе, с чертами своими.
Так что ты им оказывай честь:
Прежде, чем съесть, 
Спрашивай имя.


JAMES

There once was hamburger whose name was James -
What? Didn't you know all burgers have names?
Well they do - some are Norbert and some are named Neal,
Some are Llewellyn, some are Lucille,
Some just have nicknames like Bunky or Bean,
Others have long names like Rose-Mavoureen.
Like you. each one's a special and no one's the same,
So please, 'fore you bite,
Be polite - ask their name.