Эпитафия наемной армии. Из А. Э. Хаусмэна

Константин Кикоин
                А.Э. Хаусмэн



Когда ворота в Рай с петель срывали,
   Опасно накреняя  небосвод, 
Они работу честно выполняли,
   Ценою жизни получив расчет.

Они литые плечи подставляли
  Под каменную тяжесть небосвода.
Что Бог покинул, эти защищали.
  Им есть чем расплатиться за свободу.


EPITAPH ON AN ARMY OF MERCENARIES

                A.E. Housman

These in the day when heaven was falling,
  The hour when earth’s foundations fled,
Followed their mercenary calling
  And looked their wages and are dead.

Their shoulders held the sky suspended;
  They stood, and earth’s foundations stay;
What God abandoned these defended
  And saved a sum of things for pay.