Десь, колись в лугах зелених... ч. 3

Дмитро Степ
ХТО З МЕЧЕМ ДО НАС ПРИЙДЕ...


                Продовження, початок::
                http://www.stihi.ru/2011/06/01/195

                1
Відійшла ніч, зів’яв морок
І побачив лютий ворог –
Грізним муром на межі
Стоять лицарі-мужі.

– Велять волхви-ворожбити
Геть ідіть, бо будем бити!    
Бо ми той рід що зберіг
Предків святий оберіг –
"Хто з мечем до нас прийде
Той – від нього й упаде!"

                2
І зажив наш рід щасливо –
Мстиві згинули примари…..
Та прийшли часи зрадливі,
Затягнули небо хмари
Й полились криваві зливи –
Мста* розлюченої Мари.*

Та мста була не проста –
Мов махновський рій* в хрестах
В брами храмової хати
Вповзли чуда волохаті.
Із заморської землі
Лізли й лізли опирі*
І сікло, Роду коріння
Розперезане створіння.

                3
Та хоч й рубане навпіл
Древо Родове* не спить
І в підвалинах підпіль
Вже нове життя кипить.

Й тому бути!
                Змиють зливи
Чужорідний пил в рівчак
І народить край цнотливий
Незрадливих козачат.
Згинуть чорні сили Мари
Й знов загляне у віконця
Крізь легкі ранкові хмари
Перший промінь Бога-Сонце!

 6.06.2011р

* –  мста  – помста, відплата
* –  Мара – лиховісна богиня ворожнечі та смерті
* –  рій – підрозділ, відділення
* – опирі – в переносному значенні, хрестоносці
* – Родове Дерево – у язичницькій слов’янській міфології, символічне дерево життя