Кандрат Крапiва. Дыпламаваны Баран басня

Вит Ассокин
   ДИПЛОМИРОВАННЫЙ БАРАН

Ходил в одной из деревень
Баран с башкою набекрень.
Природа к их мозгам и без того сурова,
Но этот... так дурней дурного —
Не узнаёт своих ворот,
Всем ясно: слабый головою,
А кость совсем наоборот —
Он силой лба потряс меня, не скрою:
Коль нет в округе умника иного,
Подраться чтоб на лбах,
Так он разгонится и в стену — бах!
Любой бы при таких делах
Издох. А он — как новый...
Его шутник один прозвал за дурость ту
"Наш интеллект почётный";
А чтоб был виден за версту —
Табличку с надписью "учёный"
На шею взял и привязал:
— Вот, — молвил, — и диплом тебе.
Что это за "диплом",
Баран — ни "ме", ни "бе",
Однако перед Кошкою решил он похвалиться:
— А ты что думала, сестрица!
Похвастаться мне нет причин?
Диплом я заслужил, как видно, головою,
И не ровняйся ты со мною.
— Об этом лучше помолчи, —
Ему сказала Кошка.
— Коль был бы ты умней немножко
И разумом раскинуть мог овечьим,
Увидел бы, что здесь хвалиться нечем,
Ведь заслужил ты свой диплом
Не головой, а лбом.
——————
Иной баран — ни "бе", ни "ме",
А титул звучный на уме.

18.06.2011

Кандрат Крапiва.   "ДЫПЛАМАВАНЫ БАРАН"

У адным сяле (не важна — дзе)
Хадзіў Баран у чарадзе.
Разумных бараноў наогул жа нямнога,
А гэты дык дурней дурнога —
Не пазнае сваіх варот:
Відаць, што галава слабая.
А лоб дык вось наадварот —
Такога не страчаў ніколі лба я:
Калі няма разумніка другога,
Пабіцца каб удвух,
Дык ён разгоніцца ды ў сцену — бух!
У іншага дык выскачыў бы й дух,
А ён — нічога.
I вось за дурасць гэту
Яго вучоным раз празвалі нейк насмех,
А каб двара не перабег,
На шыю прывязалі мету.
— Вось, — кажуць, — і дыплом табе.
Што гэта за «дыплом», Баран ні «мя» ні «бэ»,
Аднак жа перад Кошкаю пачаў ён ганарыцца:
— А што ж ты думала, сястрыца!
Хіба мне пахваліцца няма чым?
Дыплом я заслужыў, здаецца ж, галавою,
I не раўнуйся ты са мною.
— Аб гэтым лепей памаўчы, —
Сказала яму Кошка. —
Каб ты быў разумнейшы трошка
Ды розумам раскінуць мог авечым,
То ўбачыў бы, што ганарыцца нечым,
Бо заслужыў ты свой дыплом
Не галавой, а лбом.

Другі баран ні «бэ», ні «мя»,
А любіць гучнае імя.

1926