Мандельштам Только детские книги English

Евгения Саркисьянц
Children’s books, you alone I shall trust;
Children’s thoughts, you alone I shall cherish; 
All that’s big is to vanish and perish:
Raise me up from deep sadness I must.

I’m dead tired of living, and none
Would I take of what life were to grant me,
But my suffering land does enchant me,
For I've been to no different one.

I once sat on a plain wooden swing
Midst the fir trees that grew tall and shady, 
And a faraway garden, now fading,
My delirious memories bring.


***
Только детские книги читать,
Только детские думы лелеять,
Все большое далеко развеять,
Из глубокой печали восстать.

Я от жизни смертельно устал,
Ничего от нее не приемлю,
Но люблю мою бедную землю,
Оттого, что иной не видал.

Я качался в далеком саду
На простой деревянной качели,
И высокие темные ели
Bспоминаю в туманном бреду.

1908