Есенин, Мир таинственный, мир мой древний English

Вячеслав Четин
Личная оценка: 4\5

My mysterious ancient country,
Squatting  down, like the wind, dies away.
Stone embraces of highways are strangling
Countryside by the neck these days.

So discouraged by snowy whitewash,
Clinking monster is tossing about.
I salute you, my sinister downfall,
To confront you I’m coming out.

Town the town, in a ruthless encounter,
You have baptized us carrion and dross.
Grieving ox-eyedly, fields cool down,
Suffocating with telegraph-posts.

Muscles of damnable nape are sinewy,
For it, log-paths of iron are light.
It is not for the first time, anyway,
I get weaker and risk my life.

Though a viscous howl is heart breaking,
It’s the song of the rights of brutes!..
… Like a wolf pack, when being baited,
Being gripped in the vice of battues.

Beasts squat down… and in sullen depths
Someone’s going to pull the trigger…
Then a jump… and a foe of two legs,
By the canines, is being ripped.

Hey, how are you, my beast beloved,
Not for nothing exposing to blades?
Just like you, I am walking among these
Iron foes, out of everywhere chased.

Just like you, I am on the lookout.
Though a bugle plays triumphant calls,
Nonetheless, my last deadly bound
Will partake the hot blood of foes.

Fall I down upon mellow whitewash,
Fall and bury myself in the snow…
Yet the song of revenge for my downfall
Will be sung on the opposite shore.

***

Мир таинственный, мир мой древний,
Ты, как ветер, затих и присел.
Вот сдавили за шею деревню
Каменные руки шоссе.

Так испуганно в снежную выбель
Заметалась звенящая жуть...
Здравствуй ты, моя чёрная гибель,
Я навстречу к тебе выхожу!

Город, город, ты в схватке жестокой
Окрестил нас как падаль и мразь.
Стынет поле в тоске волоокой,
Телеграфными столбами давясь.

Жилист мускул у дьявольской выи,
И легка ей чугунная гать.
Ну да что же? Ведь нам не впервые
И расшатываться и пропадать.

Пусть для сердца тягучее колко,
Это песня звериных прав!..
...Так охотники травят волка,
Зажимая в тиски облав.

Зверь припал... и из пасмурных недр
Кто-то спустит сейчас курки...
Вдруг прыжок... и двуного недруга
Раздирают на части клыки.

О, привет тебе, зверь мой любимый!
Ты не даром даёшься ножу!
Как и ты, я, отвсюду гонимый,
Средь железных врагов прохожу.

Как и ты, я всегда наготове,
И хоть слышу победный рожок,
Но отпробует вражеской крови
Мой последний, смертельный прыжок.

И пускай я на рыхлую выбель
Упаду и зароюсь в снегу...
Всё же песню отмщенья за гибель
Пропоют мне на том берегу.