Зимове

Лина Биленька
   ЗАМЕТІЛЬ

 Снігу, снігу у дворі -
 Виє хуртовина,
 Від порога до воріт
 Замело стежину.

 Хоч і боязко малій -
 Все ж виходить з хати,
 За лопату - і мерщій
 Стежку прокидати.

 Хуртовина збити з ніг
 Олю дуже хоче,
 Утіка з лопати сніг,
 Засипає очі.

 - Завірюхо, не мети!
 Зачекай-но трішки!
 Скоро мамі з ферми йти -
 Як же без доріжки?

    ЛОВИТЬ КРИХІТКА-ЯЛИНКА

 Ловить крихітка-ялинка
 Рученятами сніжинки
 І на пальчики-голки
 Ниже й ниже залюбки.

 Нанизала так багато,
 Що зробилася пухната.
 Натомившись, засина,
 Бачить - вже іде Весна.

 Ясноока і рум"яна,
 У святкову сукню вбрана.
 Де пройшла - розтанув сніг,
 З гілок струменем побіг.

    З ЛІСУ ВИБІГЛА ЯЛИНКА

 З лісу вибігла ялинка
 І загрузла у снігу,
 А худерлиця хустинку
 Їй жбурнула на бігу.

 Деревце у хустку вбралось,
 Задивилось в далечінь,
 Сонця променів діждалось,
 Сонце каже: "Хустку скинь!"

    ЯЛИНКИ

 Садив ялинки тато,
 А я допомагав.
 Прибіг Рябко куудлатий
 Ялинки рахувати:
 - Гав-гав, гав-гав, гав-гав! -
 - Усі порахував?..

   СНІЖНІ ПАРАШУТИКИ

 Сніжні парашутики
 Падають із неба,
 Білим-білим шовком
 Устеляють землю:
 
 Із струмка вмивається
 Березневий ранок...


   ДЕ Ж ПОДІЛАСЯ ЗИМА?

 Де ж поділася зима?
 Утекла - зими нема!
 Замість снігу залишилась
 У дворі вода сама.
 Не пограєшся у сніжки,
 Не замерзнеш в руки й ніжки,
 Заблукавшись десь...
 - Йдіть сюди! - гука Олесь
 (Це сусід мій - першокласник,
 Літака й машини власник).
 - Йдіть сюди, Митько, Івасю!
 Бач, калюжа розлилася,
 Наче Чорне море...
 Ждіть мене. Я скоро. -
 І прибіг він із папером,
 Став одразу інженером,
 Ми - робітниками.
 Кораблів набудували
 І на воду поспускали
 Власними руками.
 
   ХУДОЖНИК

 Сонце глянуло у шибку -
 Я скоріше до вікна.
 Каже братик мій Пилипко:
 - Може, це прийшла весна?

 Та Мороз - дідусь химерний -
 всі шибки замурував:
 Ось немов колючим терном
 Обсадив замерзлий став.

 От троянда розквітає
 На сусідньому вікні,
 Дід Мороз, напевно,має
 Срібні пензлі чарівні7

 А тропічні пальми віти
 у кімнату простягли. -
 І запахло в хаті літоом.
 хоч на дворі холод злий...

 Цілу ніч художник сивий
 Малював, фантазував.
 Хто хоч раз уздрів те диво -
 Ніби в казці побував.