Казка про каминець

Лина Биленька
      КАЗКА про КАМІНЕЦЬ і ЙОГО ДРУЗІВ

 Жив Камінчик біля річки,
 Зла нікому не бажав,
 Мирно спав, стуливши вічки,
 Або й так собі лежав.

 Ніг не мав - не міг ходити,
 А стрибать - і поготів.
 Та було цікаво жити,
 Бо казки складати вмів.

 Тож звірятам чи комашкам,
 Жабенятам чи пташкам -
 Дарувать було неважко
 Все, що він придумав сам.

 Ночі й дні спливали тихо,
 Так чимало літ і зим.
 Але трапилося лихо
 Несподівано із ним.

 Проповзала раз Гадюка,
 Засичала: - Мій маршрут
 Перекрила каменюка?!
 В порошок її зітру!

 І штовхнула Камінець
 Прямо в річку. Все! Кінець!..
 Та із річки добрий Сом
 В дзвін ударив: - Бум!Бам!Бом!..
 - Риби, жаби і комахи!
 Порятуйте бідолаху!
 Сам він вибратись не зможе,
 Тож давайте допоможем!

 І примчали по тривозі
 Всі охочі, хто як міг:
 Хто човном, а хто на возі,
 Хто летів, хто плив, хто біг.

 Ніг не чули під собою
 Бігуни і стрибуни,
 Не повів Сом і бровою -
 Як на місці вже вони.

 Аж на дно пірнули риби -
 Й підняли гуртом із глибу
 Ледь живого Камінця.
 Він мовчав - ні півслівця...

 Потерпілого поклали
 Біля річки на пісок.
 - Наш казкарику, - благали, -
Хоч подай свій голосок!..

 Ти поглянь, як нас багато -
 Друзів, відданих тобі,
 Тож відкрий свої очата
 Променисто-голубі.

 Розтулив казкарик вічки,
 Позирнув на всіх, на річку,
 На хмарини золоті
 Й не сказав - прошепотів:

 - Любі, милі рятівничі,
 Уклоняюся вам тричі,
 Тільки ж ось яка біда -
 Льодова на дні вода!
 Застудив я груди, спину,
 Не зігріюсь - то загину!

 - Прилітайте, промінці!
 Загуло на всі кінці, -
 Наш Камінчик захворів -
 Будьте замість лікарів.

 Промінці тієї ж миті
 Із небесної блакиті
 Поспішали напрямець -
 Лікувати Камінець.
 
 Всі старались - кожен грів -
 Камінець порожевів
 І сказав:- Ой, гаряче!
 Мабуть, я обпік плече?
 Де б дістати прохолоду?
 Чи шубовснути у воду?..

 - Друже Вітре! - Сом аж мліє, -
 Камінь плавати на вміє!..
 У воді він пропаде,
 Бо глибинь тут - як ніде...

 І проворний Вітерець
 Враз подув на Камінець.
 Потім хворого погладив,
 Заспокоїв і порадив:

 - Ти, Камінчику, кріпися,
 Не хвилюйся, не журися,
 Той одужаєш скоріше
 І складеш веселі вірші
 Про комах, пташок і звірів,
 Крокодилів - бузувірів
 І про Джмелика політ -
 Про увесь казковий світ.

 Ми ж - хоробрі вітерці
 Й наші друзі - промінці -
 Чи у будень, чи у свято -
 Будем вік оберігати
 Від усяких лих тебе -
 З нами небо голубе.

 А Гадюку - хижу злюку -
 Ми негайно проженем,
 Добру матиме науку -
 Хай не грається з вогнем!..

 І зробили, як сказали -
 В той же день змію прогнали.
 І її як вітром здуло,
 Більш про неї і не чули.

 Хто ж в цій казочці, малята,
 Переміг? Чи є в ній зло?..
 Тільки в старших не питати,
 Щоб підказок не було.

1999р.