Архивы Голгофы 3. Аркадие Сучевяну

Адела Василой
В пещерах нижних светятся огни,
Там делаются оттиски с Идеи,
Мозги полощут, ходят фарисеи,
Венцы терновые плетут - взгляни!

Где "Тридцать Сребренников" арт-салон,
В конклаве собрались для прений хряки -
Там судят мнения, лелеют враки,
Стоит петуший ор и склянок звон.

А в форуме, их шеф Пилат (с усами),
Средь женоликих восседает прочно.
И ставит визы в паспортах заочно:
"Распять!" - под свиты мёртвыми глазами.

Ты видишь ли его? Тот мелкий тип...
Он часто моет руки - нервный тик.


Оригинал на русском:

Arhivele Golgotei 3. Arcadie Suceveanu

In grotele de jos se vad lumini,
Aici se iau amprentele Ideii,
Se spala creieri, umbla fariseii,
Se implelesc de zor cununi de spini.

Sus, in salonul "Treizeci de arginti",
E un conclav de voci grohaitoare,
Ce judeca pareri, viziuni, popoare,
Cocosii canta ca iesiti din minti.

Mai sus, in for, Pilat, seful cel mare,
Sta la o masa-ntre barbatii spini
Cu ochi de mort si boturi lungi de c;ini,
Si pune viza de crucificare.

Voi il vedeti? E insul scund, ce are
Un fel de tic: se spala des pe maini.