Кандрат Крапiва. ДЗЕД I БАБА басня

Вит Ассокин
Кондрат Крапива. ДЕД И БАБА

Ехал Дедка на базар,
С ним в телеге -- Баба.
Конь неплох был, я б сказал,
Но тянул он слабо:

Говорят, что года два --
От роду, иль меньше...
Бабкин вес же был тогда 
Семь пудов не емши.

Коли ехать через гать,
Иль застрять угроза,--
Баба тут же -- помогать...
Не слезая с воза:

Что ж, коню второй годок,
Так она -- за вилы,
И давай лошадке в бок
Тыкать, что есть силы.

-- Хватит, глупая, сгоню! --
Дед во гневе страшен. --
Так поможешь ты коню,
Как при болях кашель.

Бабка в крик: -- Ах, старый пень!
Олух! Гой убогий!
Стой же здесь хоть целый день
Без моей подмоги!

Слезла Баба у берёз,
Села близ дороги --
И как ветер конь понёс,
Где и взялись ноги!

В учрежденьях иногда
Есть такие "бабы":
"пашут", но от их труда
Результаты слабы.

Но такие не уйдут!
Скажем им все вместе:
Нам без вас полегче тут,
Лучше -- просто слезьте!



ДЗЕД I БАБА
Кандрат Крапiва

Ехаў Дзедка на кірмаш,
3 ім на возе — Баба.
Конік з выгляду — дарма,
Ды цягнуў ён слаба:

Меў не болей двух гадоў,
Як суседзі кажуць.
Баба ж тая — сем пудоў,
Сама меней, важыць.

Пад узгорак або ў гразь —
Конь насілу возьме.
Стала Баба памагаць...
Седзячы на возе.

Што ж, каню другі гадок,
Дык яна — за білы
Ды нагамі ў перадок
Пхне, як мае сілы.

— Кінь, дурная, бо зганю! —
Дзед тут Бабе кажа.—
Ты паможаш так каню,
Як хваробе кашаль.

— Ах ты, ёлупень стары! —
Баба Дзеда лае.—
Стой жа тут, хоць ты згары!
Мне бяда малая.

Потым — гоп яна з калёс,
Села ля дарогі,
А каня як чорт панёс,—
Дзе ўзяліся й ногі!

Ва ўстановах часам ёсць
Вось такія ж «бабы»:
Здэцца, й робяць яны штось,
Але справы — слабы.

Ды такая не ўцячэ!
Скажам ёй нарэшце:
— Мо без вас было б лягчэй?
Паспрабуйце злезці!