Балканский цикл стихи на сербском языке

Элла Нагиба-Кремерман
KAD NEMAM TEBE PRAZAN JE GRAD
NEMA LEPIH MIRISA, SAMO JE SMRAD
SUNCE NE SIJA, PADA KISA I GRAD
TRAJE CELU GODINU SVAKI SAT
***
CITAJTE MI SA USANA
GOTOVO SAM VAS VOLELA
CITAJTE MI SA USANA
ZA VAS SAM BOGA MOLILA
CITAJTE MI SA USANA
ZBOG VAS SAM SE IZGUBILA
CITAJTE MI SA USANA
BAS SLATKO SAM VAS LJUBILA
CITAJTE MI SA USANA
ZNAM, IMATE ISKUSTVO TO...
***
CRKVA, DZAMIJA ILI SINAGOGA...
DALEK JE PUT DO BOGA
ALI SVAKO BIRA SAM
GDJE CE ZA SVOJU DUSU IZGRADITI HRAM...
***
KADA JE VETAR TAKO LASKAV
I SUNCE GREJE TAKO MEKO,
TRENUTNA SRECA MILUJE MOJU KOZU
A, U ISTI CAS, NAZALOST
LAGANO CEPA MOJE SRCE,
STO SA TOBOM NE MOGU PODELITI
OVU KRHKU LEPOTU
***
JEDAN, DVA, TRI, PONOVI
ISPOCETKA SVE PONOVI
MISLIM DA UZALUD
TAKO DUGO SAM CUTALA.
NAPROSTO, POTPUNO SAM SE U TEBI ISTOPILA...
KAKO BIH SADA OVU PRAZNINU ISPUNILA?
NAS ROMAN JE PRODUZETAK UMOGNOG LETA.
ZALIM, STO SU ISCEZNULE VATRENE BOJE.
MOZDA, SMO SAMO LOSE ULOGE ODGLUMILI,
I, ZBOG TOGA PUNO IZGUBILI...
***
NOCAS SAM USNILA CUDAN SAN.
KAKO ULAZIS NA VRATA,
A JA JURIM KA TVOJIM NOGAMA
KAO DLAKASTO STENE.
OD SRECE FLAKA NA PODU,
A ODANOST U OCIMA.
SMIRUJEM SE I DREMAM
U TVOJIM DRAGIM RUKAMA.