Цикада на гильотине. Аркадие Сучевяну

Адела Василой
Накажите вы цикаду, осудите, остудите
Тело, что в себе сокрыло небо крыльев и мечты,
За изящество и нежность, посвящённых Афродите,
Возведите гильотину на росинках красоты.

Над сукном тоски зелёной, на подносе Саломеи
На кон голову поставьте - игроки уже в слезах.
Соберите все улики, пусть приходят фарисеи
Чтоб синод свиней мог песни взвесить на кривых весах.

Дела судного страницы продавайте втихомолку,
Невесомые доспехи закопайте под кустом...
Лиру из лучей воздушных в стог не прячьте, как иголку —
Прорастут ростки мелодий, воспаряя над крестом.

Тело схороните в воске, заглушающем все звуки,
Что в себе несли зародыш ночи, грёзы изумруд...
А захочет кто послушать про вину её и муки -
Пусть расспросит лилий ночи, те красивей всех соврут!


Un greier pe ghilotina. Arcadie Suceveanu

Pedepsiti-l voi pe greier, condamnati-l, despuiati-l,
Trupul ce-a-ngropat in sine cerul celor visatori,
Pentru crima de-a comite mici fragilitati si gratii,
Inaltati o gilotina chiar in roua de pe flori.

Capul sa-l jucati la mese, pus pe tava Salomeii,
Lacrimati chiar, de va vine (caci oricum nu-l mai intorci).
Iar pentru dovezi si probe invitati toti fariseii,
Ca sa-i judece viata chiar acest sinod de porci!

Vindeti-i pe-ascuns dosarul si armura lui subtire,
Lira-i de vazduh si raze ingropati-o in pamant.
Dar va rog sa aveti grija:  nu-l lasati prin cimitire,
C-ar putea sa scoata muguri crucea-i, izbucnind in cant.

Mortul sa-l culcati mai bine in sicriu de luminare,
C-a purtat saminta noptii si-a iluziei in os,
Cine va voi sa afle vina lui far de iertare,
Sa intrebe crinii noptii, ca ei mint cel mai frumos.