Буде таке й вам...

Наталия Вербицкая
Підростало у матусі
Жваве хлопченя
І раділа йому мама
Й казала щодня:

- Бережи, дитя, здоров’я,
Щоб було в порядку:
Регулярно зубки чисть
І роби зарядку,

Не встромляй в розетку пальчик,
Не пий Кока-Коли
І до рота цигарок
Не бери ніколи...

Та хлопчина всі поради
Неуважно слухав,
Пролітали ці слова
Мимо його вуха…

Заходився він у тата
Цупить цигарки,
А зарядкою займатись -
Якось не з руки...

Став у нього погляд сонний,
Очі каламутні,
А бажання до навчання
Повністю відсутні…

Під очима почорніло,
Наче у вампіра,
Білі зуби пожовтіли,
Шкіра стала сіра

І болять у нього ручки,
Ніжки і животик,
І кладуть хлопчині ліки
У відкритий ротик…

І тремтить його сердечко,
Як вуха у зайця,
Так, неначе устромив
У розетку пальця...

На завершення сказати
Хочу дітлахам:
- Як не слухаєте маму,
Буде таке й вам...