Усуси

Олег Омелянчук
Хто їх нарік "січовиками?"
Чия уява хвороблива
над пам'яттю орлів дніпровських
без сорому вчинила глум?

Хто ласий до чужої слави
злизав її, мов кров із плахи,
з корогв козацьких православних,
хто вкрав її з кобзарських дум?

Чиїй вони підвладні волі
для знищення одноплемінних
углиб країни від кордону
в австрійських жупанах ішли?

Кого рубали на Подолі,
кого вони в Дніпрі топили?
Що, врешті, з того всього мали -
що втратили, а що знайшли?

*-Укранські січові стрільці (УСС, "усуси") —  військове формування з галичан створене,  обмундироване, "вишколене" й озброєне  в  австро-угорській армії. Воювали з 1914 по 1921р.р. проти українських, російських, білоруських і польських робітників і селян.